De ce un producator pungi din tara si nu unul din strainatate?pungi ieftine

Pana in urma cu niste ani, comerciantilor le era indiferent de unde-si procurau pungile destinate cumparaturilor clientilor.

Insa dupa reglementarile specificate in Ordonanta Guvernului din anul 2008, lucrurile aveau sa se clarifice.

Potrivit acestei OG, orice producator pungi autohton era nevoit sa suporte plata ecotaxei catre Ministerul Mediului, mentinuta inca si astazi.

La prima vedere, actul normativ parea sa-i defavorizeze pe fabricantii autohtoni.

Insa decizia adoptata si pusa in aplicare de Guvernul Romaniei, a fost una de bun augur chiar si pentru un producator pungi nevoit sa suporte plata ecotaxei.

Ordonanta de Guvern, in realitate, vine in sprijinul operatorilor economici care aleg sa-si procure ambalajele din plastic, doar de la un producator pungi autohton.

Initial, actul normativ promulgat in 2008 a creat o oarecare confuzie in privinta obligativitatii declaratiei si platii ecotaxei. Ulterior, printr-o ordonanta publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul aceluiasi an, se clarifica in ce mod taxa catre Ministerul Mediului trebuia declarata si platita.

pungi ieftine

Daca in cazul unui producator pungi roman, ecotaxa trebuia suportata integral de acesta, lucrurile stateau in mod diferit in cazul unui producator pungi din UE sau din afara granitelor UE.

Se intelege de la sine ca actul normativ nu isi putea exercita drepturile si asupra producatorilor externi. Daca cei 0,2 lei (deveniti apoi 0,1 lei incepand cu luna martie a anului 2011) nu mai erau achitati de un producator pungi autohton, acestia trebuiau suportati de cineva.

Pentru toate ambalajele din materiale ce nu sunt biodegradabile, importatorii de pungi sunt nevoiti sa suporte plata ecotaxei. Obligativitatea ii revenea si ii revine si in prezent, comerciantului, care la costul de achizitie al ambalajelor din plastic, mai trebuie sa adauge 0,1 lei, contravaloarea ecotaxei.

Se intelege de la sine ca unitatile comerciale prefera sa comande de la un producator pungi din tara noastra, fara sa mai ia in considerare importul de ambalaje, devenit complet dezavantajos din cauza taxelor suplimentare, destinate Fondului de Mediu.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit